Translate

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μια από τις εκκλησίες των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα - Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Πάσχα του 2017.Για τον δημιουργικό δρόμο που τον οδήγησε στα σχέδια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Μανχάταν, μίλησε στο BBC, ο Ισπανός αρχιτέκτονας και μηχανικός, Σαντιάγκο Καλατράβα.
«Προσπαθούσα να φτιάξω ένα κτίριο που, όντας μοντέρνο, που θα αντανακλά, κατά κάποιο τρόπο την παράδοση της Ορθοδοξίας», τόνισε ο κ. Καλατράβα και πρόσθεσε ότι «η εκκλησία δεν πρέπει να είναι μόνο για τους Έλληνες, πρέπει να είναι για όλους, πρέπει να είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο».
Υπογράμμισε, ότι μελέτησε προσεκτικά τον ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε σε ένα ψηφιδωτό, στο οποίο ο Ιουστινιανός παρουσιάζει το μοντέλο της εκκλησίας. Μετά, εμφανίστηκε στα μάτια του μια ομοιότητα του μοντέλου με τη φιγούρα της Παρθένου με το Βρέφος, που είναι στη μέση του ψηφιδωτού. Ξεκίνησε τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης και έκανε μια σειρά από σκίτσα μέσα από τα οποία η εικόνα της Παρθένου πήρε τη μορφή του ναού.Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου-ένα μικρό κτίριο ακριβώς κάτω από τους Δίδυμους Πύργους- καταστράφηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011. Η νέα εκκλησία θα είναι επίσης μικρής έκτασης, φτιαγμένη με πέτρες από το Βερμόντ των ΗΠΑ, ενώ ο τρούλος τη νύχτα θα φωτίζεται από μέσα.

«Η ιδέα που είχα στο μυαλό μου ήταν για μια μικρή εκκλησία», είπε ο κ. Καλατράβα, τονίζοντας ότι δεν είναι τα λεφτά που θα κάνουν την εκκλησία καλύτερη, αλλά το το μέρος και η σημασία του.Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC, μετά από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με την τοπική Λιμενική Αρχή, οι εργασίες κατασκευής της εκκλησίας ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνεται, ο ναός θα είναι μόνος χώρος λατρείας στο «Σημείο Μηδέν» και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μια από τις εκκλησίες των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Πάσχα του 2017.The church of Saint Nicholas was a place of worship for many many Greek immigrants who lived near the lower part of Manhattan. It was a place to gather and connect with fellow immigrants who were now in a new land. My grandmother and mother visited the church when they first arrived from Greece and lived down there. It was a simple Greek church and it could have kept its humble origins and somehow the history, former building, the essence of what it meant -- could have been reinterpreted by some sensitive architect. The model drawn here does not move me and i imagine those who once worshiped there probably would not be able to relate to it either but they are no longer here.
Απάντηση

Αυτό δεν είναι τίποτα. Τη γέφυρα της οδού Μεσογείων την εμπνεύστηκαν από τη γέφυρα του Swansea, της Ουαλίας.

Επρεπε να το κανει Ελληνας
Εγω για τζαμί το βλέπω ....86472
Είχα επισκεφθεί το εκκλησάκι του Αι Νικόλα το 1992. Ήταν ένα σεμνό ξωκλήσι που μου θύμιζε Ελλάδα κάτω απ' τους Δίδυμους Πύργους. Τι σχέση έχει αυτή η εικόνα με το design του Καλατράβα?

ΔΕΣ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ (Καθεδρικός ναός της Αναστάσεως στα Τίρανα), και μετά το ξανακουβεντιάζουμε....!!!!

Ακομα και οι βυζαντινοι εξελισσαν την αρχιτεκτονικη τους, ξεκολλατε. Και οι βυζαντινες επιρροες ειναι ξεκαθαρες, δεν ειναι ασχετο με την παραδοση.

Μεγαλύτερη ... δεν έχω ματαξαναδεί !!!!!

Καταπληκτικό έργο αλλά λίγο έχει να κάνει με μιά ορθόδοξη εκκλησία. Κυριαρχεί το design επί της πνευματικότητας, που έχει ένας τέτοιος χώρος. Το λέει άλλωστε ο καλατράβα, ότι θέλει να προσελκύσει κι'άλλους επισκέπτες, όχι μόνο πιστούς. Σαν Μουσείο δλδ
Ας με συγχωρήσει ο Αη Νικόλας αλλά μάλλον μια κατασκευή κακογουστιάς πάει να γίνει εκεί. ....... Δεν ξέρω το πως την βλέπουν την εννοια ιερός ναός οι πέρα του Ατλαντικού ευρισκόμενοι συμπατριώτες μας, αλλά αν τους αρέσει αυτη η μακέτα!!!!!!!!!!!! , Sorry δεν θα τους επικροτήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: