«Quinta»: Το θρυλικό στέκι του Ωνάση, της Αλίκης & ξένων σταρ στην Κυψέλη και ο μπον βιβέρ δημιουργός του!
Από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ως τις ένδοξες στιγμές που βίωσε με τον Ολυμπιακό και από τη δημιουργία της θρυλικής «Quinta» στη Φωκίωνος Νέγρη ως τον γάμο του με τη Ρίτα Κάντιλακ στο Παρίσι. Η ζωή του Μπάμπη Μουτσάτσου θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μυθιστόρημα.
Ο «σύγχρονος Οδυσσέας» ή «αέναος μπον βιβέρ», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, έγινε πρόσφατα 80 χρονών και φρόντισε να το γιορτάσει δεόντως με ένα μεγάλο πάρτι στον «Μαγεμένο Αυλό». Εκεί συναντήθηκε ξανά με το... παρελθόν του, καθώς πρώτοι και καλύτεροι τον τίμησαν ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Κώστας Μουρούζης και ο Μίμης Στεφανάκος, παλιός θρύλος του ποδοσφαίρου. Οι δυο τους μαζί με τον Μουτσάτσο, πρωταθλητή της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης τη δεκαετία του '50, είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν την «Quinta» (Κουίντα), ένα μαγαζί που έγραψε ιστορία στη νυχτερινή Αθήνα.
«Πήραμε αυτή την απόφαση επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κοσμικά κέντρα. Ηταν μόνο ένα, στο τέρμα της οδού Πατησίων, και η "Αθηναία" απέναντι από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία"» έλεγε ο Μπάμπης Μουτσάτσος.
«Τελικά, όταν βρήκαμε το μαγαζί στη Φωκίωνος Νέγρη, ο Μουρούζης και ο Στεφανάκος αποφάσισαν να μη συνεχίσουν. Ετσι έκανα την "Quinta" μόνος μου. Το όνομα προήλθε φυσικά από τις κουίντες των θεάτρων. Εκεί ήταν οι παρέες μας, οι φίλοι μας, οι δεσμοί μας, όλα ήταν πίσω από τις κουίντες. Θυμάμαι, ενώ φτιαχνόταν ακόμη το μαγαζί, ερχόταν κάθε βράδυ η Μάρθα Καραγιάννη και καθόμασταν. Ερχονταν κι άλλοι, απλώς με τη Μάρθα είχαμε πιο στενή φιλία. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Αγνή ήταν η σχέση μας».
Οταν άνοιξε η «Quinta» το 1959, η επιτυχία που γνώρισε ήταν τεράστια. Σε χρόνο ρεκόρ έγινε το κέντρο αίγλης της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής και ο Μπάμπης ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της για 10 ολόκληρα χρόνια. «Ηταν λογικό να συμβεί αυτό, αφού δεν υπήρχε όμοιο στέκι στην Ελλάδα εκείνη την εποχή» σχολιάζει σήμερα εκείνος με ταπεινότητα.
Στέκι του Ωνάση, της Αλίκης και των ξένων σταρ.
Από την «Quinta» πέρασε όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήγαινε συχνά με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, η Ελενα Ναθαναήλ, ο Κώστας Χατζηχρήστος, όλοι έδιναν ραντεβού στο απόλυτο σημείο συνάντησης της πόλης. Το μαγαζί χωρούσε 500 άτομα και ήταν κάθε βράδυ γεμάτο.
Μεταξύ των εκλεκτών θαμώνων του σημειώστε και τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος έγινε με τον καιρό καλός φίλος του Μουτσάτσου. «Ενα βράδυ τον πέτυχε στο μαγαζί ένας δημοσιογράφος. Λίγο καιρό πριν είχε βουλιάξει ένα καράβι του κοντά στην Κρήτη και είχε πνιγεί κόσμος. Βλέποντας λοιπόν τον Ωνάση να χαλάει λεφτά, αποφάσισε να γράψει ένα άρθρο επικριτικό, μέσα από το οποίο υποδείκνυε στον εφοπλιστή να κόψει και κανένα τσεκ για τους συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου. Θυμάμαι έτρεχα μέσα στη νύχτα για να προλάβω. Τελικά κατάφερα να τον προστατεύσω» λέει ο 80χρονος πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος υποδέχτηκε εκείνα τα χρόνια στο μαγαζί του και διεθνείς αστέρες, όπως ο Ομάρ Σαρίφ, η Τζούντι Γκάρλαντ και ο Ζαν Πολ Μπελμοντό.
Σημαντικοί ήταν και οι ξένοι καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στη σκηνή της «Quinta». Ανάμεσά τους ο Σέρτζιο Εντρίγκο και ο Λούτσιο Ντάλα, ο οποίος έπαιζε τότε κλαρίνο σε μια ιταλική ορχήστρα που πέρασε από το στέκι της Φωκίωνος Νέγρη. Από εκεί ξεκίνησαν δειλά την καριέρα τους και μετέπειτα μεγάλα ονόματα όπως το συγκρότημα Aphrodite's Child, που ιδρύθηκε το 1967 από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Ντέμη Ρούσσο και ακολούθησε πετυχημένη διεθνή πορεία.
Στην «Quinta» γυρίστηκαν και δεκάδες ελληνικές ταινίες, όπως «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» και το «Τρία κορίτσια από την Αμέρικα» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Σε κάποιες από αυτές τις ταινίες έπαιξε κι ο ίδιος ο Μουτσάτσος, αναλαμβάνοντας ρόλους κομπάρσου, καθώς διατηρούσε πολύ φιλική σχέση με τον παραγωγό Ντίμη Δαδήρα. «Δεν υπήρχαν λεφτά τότε και οι παραγωγοί με τους σκηνοθέτες έβαζαν τον απλό κόσμο να γεμίζει τα πλάνα. Χρειαζόταν αγώνας για να γυριστεί ένα φιλμ» λέει χαρακτηριστικά.
Ο φτωχός λάτρης της κολύμβησης με... αδυναμία στο ωραίο φύλο!
Ο Μπάμπης Μουτσάτσος γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1933. Βέρος Πασαλιμανιώτης, ήταν ο πρώτος από τα πέντε παιδιά του Αντώνη και της Αντιγόνης. Πολύ νωρίς έδειξε το πάθος του για το υδάτινο στοιχείο. «Με την κολύμβηση ξεκίνησα να ασχολούμαι σε ηλικία 10 χρονών» συνεχίζει την αφήγησή του ο Μπάμπης Μουτσάτσος «Υπήρχε μεγάλη φτώχεια τότε, ο κόσμος πέθαινε στον δρόμο. Δεν είχα τι άλλο να κάνω. Επρεπε να κλέψω ή να κολυμπήσω. Διάλεξα το δεύτερο. Δεν γίνεσαι πρωταθλητής όμως επειδή το λες, πρέπει και να το αποδείξεις». Και το απέδειξε.
Το καλοκαίρι του 1947 υπήρξε σταθμός στην πορεία του, καθώς σηματοδότησε την αφετηρία της περιπέτειάς του στον υγρό στίβο και τον Ολυμπιακό. Κατά την περίοδο 1951-1957 ο Μουτσάτσος εξελίχθηκε σε μεγάλο κολυμβητή, πρωταθλητή στα 100 και τα 200 μέτρα πρόσθιο. Οι διακρίσεις και οι τίτλοι που κατέκτησε έπεφταν βροχή και ο ίδιος γράφτηκε στη λίστα με τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της ελληνικής (και όχι μόνο) κολύμβησης. Η συνέχεια δόθηκε στην ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, όπου διακρίθηκε ως κορυφαίος πολίστας, και τελικά στην Εθνική ομάδα, όπου απέκτησε ηγετική φυσιογνωμία.
Ψηλός, γοητευτικός και καλογυμνασμένος λόγω της ενασχόλησής του με την κολύμβηση, έμελλε να αποδειχτεί... πρωταθλητής και στις καρδιές των γυναικών. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και δεσμεύτηκε δεκάδες.
Στα τέλη της δεκαετίας του '50 γνώρισε τη Βιβή και ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Μαζί της απέκτησε την πρώτη κόρη του, στην οποία έδωσε το όνομα της μάνας του, Αντιγόνη.
Το 1963, ενώ η «Quinta» βρισκόταν στην ακμή της, βρέθηκε εκεί κάποιο βράδυ ως πελάτισσα η Ρίτα Κάντιλακ, διάσημη στριπτιζέζ από τη Γαλλία. Είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Αυτό το κάτι άλλο», όπου τραγούδησε και χόρεψε με τον Βαγγέλη Σειληνό. Ο Μπάμπης Μουτσάτσος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη λάμψη της. Κι εκείνης όμως της άρεσε πολύ. Ο έρωτάς τους υπήρξε κεραυνοβόλος και οδήγησε τον πολίστα στο Παρίσι, όπου την παντρεύτηκε. Το γαμήλιο πάρτι τους πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο καμπαρέ «Crazy Horse».
Λίγα χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια της χούντας, ο Μουτσάτσος πήρε την απόφαση να αφήσει την «Quinta» και να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη του φωτός για να είναι μαζί με την Κάντιλακ. «Οπωσδήποτε ήταν και ο έρωτας ένας από τους λόγους που πήρα αυτή την απόφαση» παραδέχεται ο ίδιος σήμερα. Με τη Ρίτα απέκτησε άλλη μία κόρη, την Ανούκ, αλλά ο γάμος τους τελικά διαλύθηκε. Παρ' όλα αυτά έμειναν φίλοι ως το τέλος της ζωής της, το 1995.
Στο Παρίσι παντρεύτηκε ακόμη δύο φορές και απέκτησε άλλες δύο κόρες. Με τη Μισέλ έγινε πατέρας της Αλεξάνδρας και από τη γαμήλια ένωσή του με τη Σιλβί ήρθε στον κόσμο η Ιωάννα, η μικρότερη κόρη του, στην οποία έχει τεράστια αδυναμία. Πάντως ο χωρισμός του από τη μητέρα της δεν ήταν φιλικός. Οι δυο τους έφτασαν στα δικαστήρια και η διαμάχη τους ήταν ο λόγος που επέστρεψε ο Μουτσάτσος στην Ελλάδα.
Ο «Ζορμπάς» στο Παρίσι και στις Κάννες (με σπεσιαλιτέ τον κοκκινιστό κολιό)
«Για να ζήσεις στο Παρίσι ήθελες τότε 1.000 φράγκα την ημέρα. Κάτι έπρεπε να κάνω λοιπόν για να συνεχίσω τον τρόπο ζωής που είχα συνηθίσει στην Ελλάδα» λέει ο Μουτσάτσος, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να ανοίξει στην πόλη του φωτός το εστιατόριο «Ζορμπάς».
Η επιτυχία του κι εκεί ήταν μεγάλη, καθώς οι Ελληνες φίλοι του που ζούσαν στο Παρίσι φρόντισαν να κάνουν στέκι τους το μαγαζί. Από τους τακτικότερους πελάτες ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο ο οποίος έτρωγε πάντοτε κολιό με σάλτσα ντομάτας. Γενικότερα όμως ο «Ζορμπάς» απέκτησε μεγάλη φήμη, γεγονός που έκανε τον Μουτσάτσο να ανοίξει κι άλλο μαγαζί, στις Κάννες, όπου συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο λόγω του κινηματογραφικού φεστιβάλ. Κάποια στιγμή προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός ελληνικού εστιατορίου στο Παρίσι, που το ονόμασε «Θάλασσα».
Οι παλιόφιλοι ξανάσμιξαν στα (συγκινητικά) 80ά γενέθλιά του στον «Μαγεμένο Αυλό»
Σήμερα ο Μπάμπης Μουτσάτσος ζει στην Αθήνα, συντροφιά με τις πλούσιες αναμνήσεις του. Εχει όμως πάντοτε κοντά του και τους καλούς του φίλους, οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους στα 80ά γενέθλιά του στον «Μαγεμένο Αυλό», στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Αυτό είναι το στέκι του πια, εκεί φώναξε και τους φίλους του.
Εκτός από τους παλαίμαχους αθλητές Κώστα Μουρούζη και Μίμη Στεφανάκο, στο πάρτι του παλιού, αυθεντικού μπον βιβέρ έδωσαν το «παρών» ο Σπύρος Φωκάς, η Μαρία Ιωαννίδου, ο Αλέκος Φασιανός, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Βασίλης Βασιλικός και πολλοί άλλοι, παλιοί θαμώνες της «Quinta».
Εκεί ήταν και η μικρή κόρη του Μπάμπη, η Ιωάννα, η οποία έφτασε από το Παρίσι ειδικά για τα γενέθλια του πατέρα της, αλλά και ο εγγονός του εορτάζοντος, γιος της πρώτη θυγατέρας του Αντιγόνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου