Translate

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

300: RISE OF AN EMPIRE




Μια ακόμη ταινία από την Ελληνική θεματογραφία . Thanks to the Greek writers of Holywood.

Η ναυμαχία του Αρτεμισίου , έγινε το 480 π. Χ λίγο πριν την μάχη των Θερμοπυλών , στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου και Β. Εύβοια. Σκοπός της Ναυμαχίας ήταν να αποκόψουν την τροφοδοσία των Περσών στην Μάχη των Θερμοπυλών . Ο σκοπός της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου πέτυχε , αλλά όταν η έκβαση της Μάχης των Θερμοπυλών ήταν γεγονός , οι Έλληνες αποφάσισαν να αποσυρθούν για λόγους τακτικής στην Αθήνα . Είναι περίεργο που οι Πέρσες θεώρησαν ότι νίκησαν και ακόμη και σήμερα αποκαλούν την ναυαρχίδα του στόλου του Αρτεμίς .

Στην Ναυμαχία αυτή οι Έλληνες είχαν καταλάβει την Β. Εύβοια και οι Πέρσες την είσοδο του Παγασητικού κόλπου από το σημερινό χωριό Τρίκερι και πίσω μέχρι την σημερινή Νταμούχαρη .

Οι ναυμαχίες διεξήγοντο στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου , χωρίς τελικό νικητή .

Η επόμενη ναυμαχία διεξήχθη το ίδιο έτος στην Σαλαμίνα με τα γνωστά αποτελέσματα για τους Πέρσες . Ο Ξέρξης δεν άκουσε την Αρτεμισία , Ελληνίδα της Ιωνίας που Μήδισε , να μην δώσει την Ναυμαχία στην Σαλαμίνα . Αλλά να πάει στον Ισθμό για να φοβηθούν οι Σπαρτιάτες και να αποσυρθούν . Δεν την άκουσε ευτυχώς ο Ξέρξης και έδωσε την Ναυμαχία στην Σαλαμίνα , με τα γνωστά αποτελέσματα. Μετά την ήττα των Περσών στην Σαλαμίνα , η Αρτεμισία πάλι συμβούλεψε τον Ξέρξη να αποσυρθεί στην Ασία , γιατί αν οι Έλληνες τον σκότωναν , όλη η αυτοκρατορία θα διελυότανε . Αυτή τη φορά ο Ξέρξης την άκουσε και άφησε στην Ελλάδα τον Μαρδόνιο και εγκατέλειψε την Ελλάδα . Ο Μαρδόνιος έχασε και σκοτώθηκε την επόμενη χρονιά , το 479 π.Χ στις Πλαταιές και τελείωσε άδοξα αυτή η εκστρατεία και τελευταία στην Ελλάδα. 

Αργότερα ανέλαβε δράση ο Μέγας Αλέξανδρος εναντίον των Περσών , αφού πρώτα τιμώρησε τις Ελληνικές πόλεις της Ιωνίας που Μήδισαν .

==========================
Τώρα πως συνευρέθηκαν στην ταινία η Αρτεμισία με τον Θεμιστοκλή , είναι από άλλο ανέκδοτο σεναριακό για το box office . Αλλά η φράση της Αρτεμισίας προς τον Θεμιστοκλή μας άφησε speechless ... You fight harder than you fack ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: