Translate

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - ΚΙΣΣΟΣ ΠΗΛΙΟΥ


Η Αγία Μαρίνα , η παλαιότερη και ομορφότερη εκκλησία στην Ελλάδα. 
Για να τα λέμε όλα , είναι περίεργο πως έδωσαν οι Τούρκοι περί το 1650 την άδεια να κτιστεί αυτή η όμορφη εκκλησία στην πλατεία του χωριού . Βέβαια οι Τούρκοι δεν ήθελαν να κτιστεί μία λαμπρή εκκλησία Βυζαντινού ρυθμού , έτσι έκτισαν μία τρίκλιτη Βασιλική , με κρυμμένους όμως τους Βυζαντινούς τρούλους εσωτερικά , κάτω από την στέγη. 
'Οταν αργότερα προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις κολώνες από καστανιά με μαρμάρινες κολώνες , όπως φαίνεται στην φωτογραφία , τα νέα έφτασαν γρήγορα στο Κάστρο του Βόλου όπου έμειναν οι Τούρκοι . Στέλνουν ένα στρατιωτικό απόσπασμα στον Κισσό να σταματήσουν τα έργα ανακαίνισης του ναού. ΄Ετσι έμεινε η μόνη μαρμάρινη κολώνα όρθια ...να μας θυμίζει το γεγονός  .
Η εκκλησία έγινε διάσημη για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού και για την Αγιογραφία της , όταν οι τεχνίτες διακοσμούσαν κατά το δοκούν , με τους δικούς τους εκφραστικούς τρόπους . Δηλαδή δεν υπήρχαν οι εγκεκριμένες φόρμες της εκκλησίας , Βυζαντινής τεχνοτροπίας ,  για να ακολουθούν οι εκάστοτε τεχνίτες .  Έτσι η Αγία Μαρίνα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού ως χαρακτηριστικό δείγμα της αφτιασίδωτης  λαϊκής τέχνης και ευαισθησίας και Χριστιανικής τέχνης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: