Translate

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Ο μακαριστός πατήρ Ιωάννης Ρωμανίδης ,θέλοντας να εξάρει την διαδικασία της θεώσεως εις βάρος της θρησκείας και το μυστήριο της αγάπης εις βάρος του θρησκευτικού νόμου ,τον ασκητή εις βάρος των ιερέων.(φαρισαίων) , είπε το εξής.
Η Ορθοδοξία όχι μόνον δεν είναι θρησκεία αλλά και θεραπεύει τον άνθρωπο από την ασθένεια της Θρησκείας.
Με τον όρο θρησκεία εννοούμε την ταύτιση του άκτιστου με το κτιστό.
Η αρρώστια της θρησκείας προέρχεται από ένα βραχυκύκλωμα μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου που δημιουργεί φαντασιώσεις ,παραμορφώσεις της φαντασίας και μας αποκόπτουν από την πραγματικότητα.
Η θρησκεία ,όπως και η ιδεολογία ,είναι πηγή εγκληματικότητας και βαρβαρότητας.
Η Δύση είναι βουτηγμένη στο αίμα διότι εξ’ αρχής μετέτρεψε την σχέση της με τον θεό σε θρησκεία.
Η ιδέα ότι η θρησκεία είναι χρήσιμη και αναγκαία για την κοινωνία είναι τελεία ανοησία.
Η οργάνωση της κοινωνίας και του κράτους δεν νοείται χωρίς χρήμα. Συνεπώς δεν νοείται μαγική σκέψη ή θρησκεία χωρίς χρήμα.
Αντιθέτως , η θεοτική σκέψη του μοναχισμού κινείται εξ ορισμού εκτός κοινωνίας ,είναι αναρχική ,δεν επιδιώκει την εγκαθίδρυση του κράτους της αρχής.
Ει θέλεις τέλειος είναι ,ύπαγε πώλησον σου τα υπάρχοντα και δός τοις πτωχοίς ,και έξεις (θα έχεις) θησαυρόν εν ουρανώ και δεύρο ακολούθει μοι .
Ο Χριστιανισμός είναι συνεπώς πρωτίστως μοναχισμός ,δηλαδή δεν είναι θρησκεία ,αλλά δρόμος θέωσης .
Ο Δυτικός χριστιανισμός δεν κατάφερε ποτέ να κατανοήσει την θεοτική σκέψη ,παρέμεινε ουσιαστικά θρησκεία και έτσι ανέπτυξε με μεγάλη επιτυχία τον καπιταλισμό.
Στον πολιτισμό των ΦραγκοΛατίνων όπως και στο Ισλάμ εκυριάρχησε συστηματικά η αναζήτηση της ευτυχίας. Πρόκειται για ασθένεια που ευρίσκεται στο κέντρο όλων των προσωπικών και κοινωνικών ανωμαλιών.
Τα θύματα του Νεο Πλατωνικού μυστικισμού του Αυγουστίνου ,δηλαδή οι Καρολίδες Φράγκοι και οι συνεχιστές τους, ως και κάποιοι παρασυρθέντες Ορθόδοξοι ,επιζητούν εγκεφαλικές εκστάσεις από τα σύνορα του υλικού κόσμου και του κορμιού τους , με σκοπό να έλθουν σε επαφή και ένωση με την άυλη πραγματικότητα των αρχετύπων. Η αναζήτηση της ψευδαισθήσεως της ευτυχίας με μέσον το χρήμα και την τεχνολογία στην σημερινή καταναλωτική κοινωνία ,φέρνει στο προσκήνιο την γεροντολογία , η οποία αποφαίνεται πώς η γήρανση είναι μία αρρώστια και μελετάται μήπως και ο θάνατος είναι αρρώστια.
Οι Εσσαίοι ήταν μία μοναστική ομάδα αγάμων ανδρών που ήταν εγκαταστημένη στην έρημο κοντά στα Ιεροσόλυμα. Φορούσανε λευκή ενδυμασία και η μόνιμη επιμονή τους στον εξαγνισμό του σώματος-ψυχή . Ως εκφραστές της αντικρατικής αναρχικής θεοτικής σκέψεως του μοναχισμού οι Εσσαίοι είχαν απέχθεια για το χρήμα και προωθούσαν τον κοινοτικό κομμουνισμό ,καταδίκαζαν την δουλεία και απαγόρευαν το εμπόριο ως πηγή απληστείας και απατεωνίας. Συνεπώς είναι τελείως εσφαλμένη η αντίληψη ότι οι Εβραίοι παρέμειναν στην θρησκευτική σκέψη των Φαρισαίων και των συνεχιστών τους και ότι ταυτίστηκαν μέχρι σήμερα μόνον με την κοινωνία του χρήματος ως ιδρυτές του καπιταλισμού.
Ο Εβραίος Παύλος επανίδρυσε τον Χριστιανισμό επικεντρώνοντας την πίστη όχι στην κοινωνία ,όχι στο κράτος αλλά στον Χριστό.
Ο Ρόζενμπεργκ είχε παρατηρήσει ότι ο μοναχισμός δηλαδή η κυρία στάση ζωής που αντιτίθεται στο εμπόριο και το χρήμα ,είχε προέλευση την Ινδία και την Ελλάδα , ενώ οι σημιτικοί λαοί , Εβραίοι και Αραβες δεν εγνώριζαν τον μοναχισμό.

Οι Εβραίοι είναι ιδρυτές του δυτικού καπιταλισμού ,βασισμένο στο χρήμα, και αυτό προέρχεται από το γεγονός ,ότι η δυτική κοινωνία δεν τους επέτρεπε να είναι ιδιοκτήτες γής και αγρότες ,ούτε δημόσιοι λειτουργοί.
Συνεπώς ως κοινωνικά απόβλητοι ,υποχρεώθηκαν να ξεπεράσουν την απαγόρευση που η εβραϊκή θρησκεία επέβαλε - όπως και ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ - να μήν δανείζουν με τόκο και έγιναν οι τραπεζίτες της Δύσεως.

Ο Tawney και ο Max Weber στα σημαντικά τους έργα απέδειξαν ότι ο Καλβινισμός και η περαιτέρω εξέλιξη του μοντέρνου προτεσταντισμού υπήρξαν εξέγερση εναντίον της απαγορεύσεως από τον μεσαιωνικό Ρωμαιο Καθολικισμό του δανεισμού με τόκο και εμπορικού κέρδους ,τα οποία εθεωρούντο κοινωνική ντροπή, περίπου σαν την πορνεία. Δια τούτο άλλωστε και είχαν υποχρεώσει τους Εβραίους , για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να εκπορνεύσουν τον εαυτό τους, στο εμπόριο και το χρήμα. Με άλλα λόγια οι προτεστάντες ως συνιδρυτές του καπιταλισμού εξελίχθηκαν σε ‘Χριστιανούς Εβραίους’
Στον ΙΕ αιώνα η Σύνοδος της Εκκλησίας του Σάλτσουμπουργκ στην Αυστρία,απαγόρευε στους Ρωμαιο Καθολικούς που ασχολούνται με τον δανεισμό του χρήματος με τόκο να μεταλαμβάνουν των αχράντων μυστηρίων και τους άφηνε άταφους. Εκαναν όμως εξαίρεση για τους Εβραίους και τους επέτρεπαν να θάβονται , με το σκεπτικό ότι εφ΄ όσον ήσαν ούτως ή άλλως καταδικασμένοι στην Κόλαση μπορούσαν να ασχολούνται με τα τραπεζικά και να παίρνουν τόκο.
Επιπλέον επειδή κάποιος έπρεπε να κάνει αυτήν την δουλειά ,αναγκαία όπως και η πορνεία , η ενασχόληση των Εβραίων με το χρήμα επέτρεπε στους Χριστιανούς να σώσουν την ψυχή τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: