Translate

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ...




                                        ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ  - ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΙΜΟΥ

«Σα βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος… γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». 
Λέει ο ποιητής για την Ιθάκη . Ομως εδώ μιλάμε για την ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ τον επίγειο παράδεισο ...
Η Ελαφόνησος είναι ο προορισμός που σε αποζημιώνει με την άφιξή σου . Δεν είναι Ιθάκη όπου η διαδρομή έχει την αξία της και τα δεινά για να φθάσεις στο τελικό προορισμό σου ,γίνονται εμπειρίες που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο . Και όλα αυτά για μία υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον , το οποίο φυσικά , ποτέ δεν έρχεται και αυτό γιατί δεν υπάρχει μέλλον ... παρά ένα ατελείωτο παρόν . 
 Τα δεινά βέβαια για να φθάσεις στην Ελαφόνησο δεν είναι λίγα και μάλιστα περισσότερα από τον ιδανικό προορισμό της Ιθάκης . Αλλά με την μόνη διαφορά ότι με την άφιξή σου , ως δια μαγείας όλα διαγράφονται από το μυαλό . Η κούραση και η ταλαιπωρία έχουν γίνει ήδη παρελθόν ,σταματάς να ζεις με το παρελθόν και τις αναμνήσεις  και ζεις αποκλειστικά με το αιώνιο παρόν που συνεχώς σε ανταμείβει. Δεν είναι παράξενο να υπάρχει επί της γης ο παράδεισος ; Δηλαδή που και πως έπρεπε να είναι ο Ελληνικός παράδεισος ; Είναι το μέρος , όπου οι άνθρωποι χάνουν τα ζωώδη ένστικτά τους , τα αδελφοκτόνα πάθη τους και μαθαίνουν να συνυπάρχουν και να συζούν . Και αυτό όχι γιατί ξαφνικά έγιναν καλύτεροι άνθρωποι , αλλά γιατί το μέρος έχει για όλους , το ίδιο . Δηλαδή το μέρος έχει τους ίδιους πόρους για φτωχούς και πλούσιους ακόμη και όταν γίνεται λαϊκό προσκύνημα, από τον κόσμο.  Με αυτό τον τρόπο σε φροντίζει ο παράδεισος . Ότι δεν έχεις να ανταγωνιστείς  με τον συνάνθρωπό σου , για την επιβίωσή σου . Να κλέψεις , να σκοτώσεις για να επιβιώσεις. ΟΧΙ . Όταν αυτό το συνειδητοποιείς τότε μοιραίως το σώμα και η ψυχή ηρεμεί . Φεύγει η ένταση από τα μάτια και ενσωματώνεσαι στο περιβάλλον που σε περιβάλλει με ένα αραχνοΰφαντο μανδύα λήθης . Όλα γίνονται ονειρικά,νωχελικά και ήρεμα . Ζεις σε ένα όνειρο που ξυπνάς απότομα με την  επιστροφή και την άφιξή σου απέναντι στην Πούντα. Όλα τα καλά πράγματα κάποτε έχουν ένα τέλος . 
  =========
Για να φθάσεις στο νησάκι  που κάποτε ήταν ένα με την στεριά , από απέναντι που λέγεται Πούντα χρειάζεται φέρυ , ένα τέταρτο της ώρας και αυτοκίνητο και δύο άτομα 13 ευρώ. Τώρα για να φθάσεις στην Πούντα υπάρχουν δύο διαδρομές. Οδικώς μέσω Σπάρτης και θαλασσίως μέσω Κυθήρων. Δηλαδή δεν είναι εύκολο για εμάς που ζούμε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Αλλά τουλάχιστο μία φορά στην ζωή μας αξίζει να κάνουμε την υπέρβαση. Από την Σπάρτη είναι η διαδρομή για την Μονεμβασιά , και περίπου 150 χιλιόμετρα . Ο Μυστράς στην Σπάρτη και η Μονεμβασιά είναι δύο προορισμοί που αξίζει να δείτε , υποχρεωτικά. Ο δρόμος είναι καλός ,  αλλά ατελείωτος. 
Ο εναλλακτικός από την θάλασσα και τον Πειραιά παίρνουμε το φέρυ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και 7,5 ώρες για να φθάσουμε στα  Κύθηρα , με κόστος 130 ευρώ, για αυτοκίνητο και 2 άτομα. Αφού δούμε το νησί των Κυθήρων που σίγουρα αξίζει , παίρνουμε πάλι το φέρυ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ  για την ΝΕΑΠΟΛΗ της Πελοποννήσου .
Σε 1,5 ώρα φθάνουμε στην ΝΕΑΠΟΛΗ και χρειάζεται 70 ευρώ , αυτοκίνητο και 2 άτομα. Από την ΝΕΑΠΟΛΗ 16 χιλιόμετρα φθάνουμε απέναντι από την ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ στην ΠΟΥΝΤΑ.
Στην Ελαφόνησο μείναμε στην Χώρα και στου ΜΑΝΙΑΤΗ STUDIOS , στο λοφάκο πίσω από την χώρα  , που έχεις πιάτο την χώρα και ατελείωτη θέα , που σου κόβει την αναπνοή.
Παραλίες ο ΣΙΜΟΣ και η ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ , οι καλύτερες της Ελλάδος. Από την Χώρα , όποια διαδρομή και να κάνουμε , σε 4 χιλιόμετρα φθάνουμε στις επιθυμητές παραλίες. Το παρκάρισμα είναι άνετο ,όπου και να πάμε στο νησί . Ο παράδεισος ενσωμάτωσε και τον πολιτισμό που φαινομενικά και πρόσκαιρα μας αγχώνει . Όλα είναι τέλεια , χωρίς υπερβολές . Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία , πολυτελή. Όλα όμως είναι προσεγμένα. Δεν πάς στην Ελαφόνησο για να μείνεις στο Ξενοδοχείο και να κάνεις μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου. Η θάλασσα στο νησί είναι ονειρικές , που μόνο σε διαφήμιση καταναλωτικών ειδών συναντάς . Κάποτε πρέπει να  βάλουμε πραγματικά τους όρους για να πούμε , ποιές παραλίες είναι οι καλύτερες στην Ελλάδα . Παράδειγμα , πρέπει η πρόσβαση στην παραλία να παίζει ρόλο ; Πρέπει το άνετο παρκάρισμα να παίζει ρόλο ; Δηλαδή τι να το κάνω , εάν χρειάζεται να ταξιδεύω μία ώρα , από κακοτράχηλο δρόμο και χωματόδρομο με γκρεμούς αριστερά και δεξιά για να φθάσω στην ιδανική παραλία ;  Δηλαδή τι να το κάνω , εάν χρειάζεται αφού φθάσω στην ιδανική παραλία να αφήνω μία ώρα μακριά το αυτοκίνητο και να κατεβαίνω από ατελείωτα , γλιστερά και επικίνδυνα σκαλοπάτια ; Στην Ελαφόνησο δεν υπάρχουν περίεργες παραλίες . Πηγαίνεις σε όλες χαλαρά , γρήγορα και χωρίς άγχος . Και κυρίως πηγαίνεις  σε παραλίες που ούτε στο όνειρό σου μπορείς να περιγράψεις . Γιατί μόνο στον παράδεισο υπάρχουν ...   και ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει . HEAVEN CANNOT WAIT ... 










Δεν υπάρχουν σχόλια: