Ετικέτες

Translate

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ... Για να αναπτυχθεί ένας πολιτισμός δεν πρέπει είσαι νομας...

Οι αυθεντικοί πολιτισμοί που υπάρχουν στον πλανήτη είναι δύο : ο Ελληνικός και ο Κινέζικος . Τον ΙΕ'  αιώνα ενεφανίσθη ένας τρίτος πολιτισμός , που ονομάσθηκε Αναγέννηση και κατόπιν Δύση . Αυτός ο πολιτισμός εξαπλώθηκε  σε όλον τον πλανήτη και κατέκτησε τους δύο μεγάλους πολιτισμούς των Ελλήνων και των Κινέζων , φαινόμενο που ονομάσθηκε , Δυτικοποίηση.
Στα μέρη όμως του πλανήτη που είχαν παραμείνει βάρβαρα , δηλαδή στην Αμερική , την Αυστραλία , την Νέα Ζηλανδία και την Αφρική ,εστάλησαν τα απόβλητα της Δυτικής κοινωνίας , κλέφτες ,πόρνες , παντός είδους τυχοδιώκτες , οι οποίοι αφάνισαν τους γηγενείς βαρβάρους ,παίρνοντας την θέση τους , χωρίς να κατορθώσουν οι τυχοδιώκτες να διαδώσουν τον Δυτικό πολιτισμό , στα ερημωμένα εδάφη που κατέλαβαν. Τα ήθη και τα έθιμα των γηγενών βαρβάρων αλλά και των κατακτητών βαρβάρων ονομάσθηκε κουλτούρα , η οποία αντικαθιστούσε την λέξη πολιτισμός που στην ουσία υποβιβάστηκε στο επίπεδο των εξωτερικών γνωρισμάτων , του υλικού τρόπου ζωής μιας κοινωνίας .
Ο Αμερικάνικος τρόπος ζωής της coca cola , mc donald burger , blue jeans , country music κλπ απέχει πολύ από τον Δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό , και συνιστά κουλτούρα. Η λέξη πολιτισμός που σημαίνει βασικά πόλις , αλλά και πολίτης και πόλεμος ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην αρχαία Αθήνα . Στην ουσία στην αρχαία Αθήνα για να αναπτυχθεί ο πολιτισμός , προϋπόθεση ήταν να αναπτυχθεί ένας έρωτας του πολίτη για την πόλη του. Δηλαδή ο αρχαίος Αθηναίος , ζούσε , εξελίσσεται  και πεθαίνει πάντα στην Αθήνα .  ΠΟΛΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΕΜΟΣ - POLICE
 Εν αντιθέσει με τον σημερινό Νεοϋορκέζο που για κάποια δολάρια παραπάνω είναι έτοιμος να μεταναστεύσει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Έτσι , από τον Αμερικάνο λείπει η βαθιά νοσταλγία του Έλληνα μετανάστη για την πόλη του και το χωριό του ... Αρα για να αναπτυχθεί ένας πολιτισμός δεν πρέπει να είσαι νομάς . Τα χαρακτηριστικά των νομάδων , είναι η αφοσίωση στην δράση και την ακατάπαυστη κινητικότητα. Το λεξιλόγιό του είναι απλό και απέριττο και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τον εαυτό του και να εμβαθύνει. fast track , fast food , δεν έχει χρόνο για χάσιμο.
 Έχει χάσει την έννοια του μέτρου , και καταναλώνει τα πάντα σε μεγάλες ποσότητες κάτι που του δίνει και μεγάλη ευχαρίστηση. Είναι υπέρ της ποσότητας και όχι υπέρ της ποιότητας . Η χρονοβόρα διαδικασία της κουζίνας είναι αδιανόητη για τον μέσο Αμερικάνο. Όλα πρέπει να είναι φαντασμαγορικά , εντυπωσιακά   και γρήγορα εναλλασσόμενα για να τον κρατήσουν ξύπνιο . Όπως οι Αμερικάνικες ταινίες . Η γνώση έχει αξία , μόνο όταν σου αποφέρει χρήμα . Ο μέσος Αμερικάνος έχει απομυθοποιήσει την γνώση και δεν διστάζει να το ομολογήσει όταν  κάτι - δεν το γνωρίζει .
Έχει την αφέλεια μικρού παιδιού . Από το χαρακτηριστικό αυτό προέρχεται και η έλλειψη προσποιητής ευγένειας .
Υπάρχει παντελή έλλειψη χάρης . Το χαμόγελο είναι πλαστικό , οι κινήσεις ρομποτικές , η σεξουαλικότητα τεχνητή που ανάγεται σε body building. Σε αντίθεση με την γυναίκα της Δύσης και του Βυζαντίου που καλύπτει όλο το σώμα με φαρδυά ρούχα , που υποχρεώνει τον άνδρα να επικεντρωθεί στα τεράστια και βαθιά μάτια της και στον πλούτο της ψυχής της .
Σημειωτέον τα κύρια χαρακτηριστικά του Ελληνικού και του Κινέζικου πολιτισμού είναι το μέτρον .     
Στα Ελληνικά η λέξη κουλτούρα δεν υπάρχει . Και αυτό , όχι μόνον διότι ο ορισμός της λέξης συνδέεται με τις σύγχρονες έννοιες έθνους και εθνικισμού , αλλά και διότι πάντα το ελληνικό ιδεώδες δεν ήταν εθνικιστικό και δεν συνδέεται με σύνορα ψυχικά ή πολιτικά. Το ελληνικό πρότυπο απευθύνεται στον Άνθρωπο επί της γης , επί των πλανητών , επί των γαλαξιών , επί του Σύμπαντος ! Για αυτό , αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς , ένας είναι ο πολιτισμός , ο Ελληνικός , με εξαίρεση ίσως τον Κινέζικο  , και όλοι οι άλλοι αποκαλούμενοι καταχρηστικώς πολιτισμοί προέρχονται από τους δύο αυτούς πολιτισμούς ... Ένας πολιτισμός συνδέεται με διαχρονικότητα και έχει ιστορικό βάθος. Η κουλτούρα ,αντίθετα συνδέεται με τον νομαδισμό , όπως και η ιστορική έννοια των βαρβάρων συνδέεται επίσης με τον νομαδισμό ή με την σύγχρονη μορφή του , την λαθρομετανάστευση και τον τυχοδιωκτισμό. Ο πολιτισμός συνδέεται με εγκατεστημένο πληθυσμό δηλαδή αρχικώς με την αγροτική κοινωνία. Ένας πολιτισμός οικοδομείται ως σύνθεση νομάδων που κατακτούν τους εγκατεστημένους αγρότες , τους διοικούν και κατόπιν αυτού κατακτώνται από τους δούλους τους και εκπολιτίζονται. Η συνεχής μετακίνηση επί των ίππων δεν δημιουργεί ιστορία , και συνεπώς δεν δημιουργεί πολιτισμό.
Στην σύγχρονη Αμερική έχουμε τον λεγόμενο Νομαδικό Καπιταλισμό . Ο νομάς - βάρβαρος δεν εκφράζεται μέσω της Ιστορίας , η οποία και τον αφήνει αδιάφορο , αλλά μέσω της κοινωνιολογίας , δηλαδή των εθίμων της καθημερινότητάς του. Βαρβαρότης , δεν σημαίνει φυσικά και έλλειψη τέχνης . Όπως και στην προϊστορία υπήρχε τέχνη και στην Αφρική υπάρχει τέχνη και στους νομάδες Ινδιάνους υπάρχει τέχνη. Στους μεγάλους πολιτισμούς , η είσοδος των βαρβάρων νομάδων είχε ως αποτέλεσμα τον εκπολιτισμό των βαρβάρων και όχι τον εκβαρβαρισμό των πολιτισμένων . Έτσι ο Ελληνικός πολιτισμός κατόρθωσε επί αιώνες να αφομοιώσει όλους τους πολιτισμούς αλλά και να ανανεωθεί μέσω αυτών . Ακόμη και σήμερα οι Σλάβοι , πέραν των πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων και τα προσωρινά οφέλη  , επιζητούν οι ίδιοι να αφομοιωθούν από τον Ελληνικό πολιτισμό , αναγνωρίζοντας αυτόν ως ανώτερο . Σε βάθος χρόνου , θα ταυτιστούν με τον Ελληνικό πολιτισμό και θα χάσουν την κουλτούρα τους.
Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι το μόνο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα ανεπίδεκτο πολιτισμού . Η τεράστια υλική υπεροχή του , τσακίζει όλους τους πολιτισμούς του πλανήτη και αποτρέπει οποιαδήποτε αλληλοεπίδραση. Συνεπώς ο εκβαρβαρισμός της οικουμένης με την διάδοση της Αμερικανικής κουλτούρας είναι δεδομένος . Ο μή Αμερικάνος νέος σε όλον τον πλανήτη ενώ κυοφορείται από άκρατο αντι-αμερικανισμό εν τούτοις όλες οι διασκεδάσεις του , όλα τα προϊόντα που αγοράζει , το ντύσιμό του , στην μουσική που ακούει , στο φαΐ που τρώει ,στις αθλητικές του προτιμήσεις,στις λεκτικές εκφράσεις του ,προσπαθεί να μοιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο με το Αμερικάνικο πρότυπο ! Ο έντονος μιμητισμός του νέου τον σπρώχνει να θεωρεί πολιτισμό οτιδήποτε είναι ισχυρό και επιτυχημένο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: