Translate

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΤΣΙΡΙΓΟ (ΚΥΘΗΡΑ) - ΒΕΝΙΕΡΗΣ

 ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΘΕΑ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΗ - ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ - ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΤΉ ΒΓΗΚΕ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Μετά την συνταρακτική '' Άλωση ''  της Κωνσταντινοπόλεως το 1264 και κατά την διάρκεια της μοιρασιάς των κατακτημένων , παρουσιάσθηκε ένας εντυπωσιακά ωραίος νέος και ζήτησε να του παραχωρηθούν τα Κύθηρα : διότι στα Κύθηρα γεννήθηκε η Θεά Venus Αφροδίτη και αυτός ο άγιος τόπος πρέπει οπωσδήποτε να της δοθεί δικαιωματικά. Αυτής της Θεάς είμαι γυιός και ονομάζομαι Πέτρος Βενιέρης . Οι συγκλητικοί όχι βέβαια  γιατί αυτός ο νεαρός ήταν γυιός κάποιας θεάς , αλλά διότι γνώριζε να πολεμά και επολέμησε στους αγώνες της Δημοκρατίας . Οι ενδιαφερόμενοι ελέω Θεού διαίρεσαν το νησί σε είκοσι τέσσερα κομμάτια από τα οποία τα μισά τα πήρε η εντιμοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και τα υπόλοιπα ο Venieri και οι κάτοικοι των Κυθήρων . Αυτό είναι το περιβόητο  '' Τσιριγώτικο μερτικό '' . Προφανώς ο οίκος των Βενιέρι ,αγάπησε αυτόν τον τόπο και πολέμησε για την ελευθερία του . Ένας πολύ μεγάλος του οίκου Βενιέρι ηγείτο του Ενετικού στόλου στην περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου (Π.Βενιέρι-ναύαρχος) . Οι κάτοικοι των Κυθήρων είδαν με συμπάθεια την εγκατάσταση του Βενιέρη και των συμπολεμιστών του στο Τσιρίγο και συντάχθηκαν με τις διατάξεις της Βενετίας. Τσιριγώτες λοιπόν και Βενιέρηδες προέβησαν στην εξής πρωτοφανή πολιτική πράξη. Πάντρεψαν τα παιδιά τους ! Δηλαδή ένας Κυθήρειος έπρεπε να νυμφευθεί μία Βενιέρη . (Βενιέρηδες ονομάσθηκαν όλοι όσοι ευρίσκοντο κάτω από την εξουσία του Βενιέρη) . Επίσης ένας Venieri έπρεπε να παντρευθεί μία Τσιριγώτισα . Έτσι δημιουργήθηκε ένας καινούργιος δυνατός και υγειής  ανθρωπολογικός κλάδος ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Αναγέννησης του Έθνους. Μπορεί τέτοιες πράξεις να συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον αρίστων πολιτικών ελιγμών . Καμμιά φορά όμως ήταν αποτέλεσμα απελπισίας. Πιθανόν ο Βενιέρης ο οποίος δεν ήταν τόσο υπάκουος στις εντολές της εντιμοτάτης Ενετικής Δημοκρατίας να διέβλεψε κινδύνους και θέλοντας να διασωθεί προσέφυγε στον αυτοκράτορα. Και τούτο γιατί οι Ελληνικοί ή Ελληνογενείς πληθυσμοί επέτυχαν ,βάσει συμβάσεων όταν το ζητούσαν , την επέμβαση  της αυτοκρατορίας.   
Αυτοκράτορας την εποχή εκείνη ήταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος (αφορίσθηκε από την εκκλησία) γενάρχης των Παλαιολόγων. Πολιτική λοιπόν του αυτοκράτορα ήταν να συμπεριλάβει στο στράτευμά του χιλιάδες  '' αιρετικούς Έλληνες '' όπως και εξελληνισμένους απογόνους των πρώτων σταυροφόρων . Ένας τέτοιος λοιπόν ήταν και ο Ικάριος ή Λικάριος ο οποίος και κατήγετο από την Γένουα τον φημισμένο οίκο των Ζαχάρων. Είχε δε εγκατασταθεί στην Κάρυστο. Από εκεί τον πήρε ο Μιχαήλ Παλαιολόγος και τον έκανε ναύαρχο του στόλου των Βυζαντινών . Όταν τα Κύθηρα βρέθηκαν στον δρόμο του Ικάριου , χωρίς περιστροφές τα κτύπησε . Τα Κύθηρα του Βενιέρη και τα Αντικύθηρα λεηλατήθηκαν.

ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1204 ΕΩΣ ΤΟ 1500 μΧ

Σέμπρεβίβα - sempre viva - το αμάραντο

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δέκα είδη. Ένα από αυτά και η αγαπημένη του Τσιρίγου, σεμπρεβίβα  Το κοινό όνομα από το λατινικό semper + vivere= πάντα ζει, αφού το “λουλούδι” της σεμπρεβίβας διατηρεί το χρώμα του για πολλά χρόνια. Βέβαια στην πραγματικότητα τα μικροσκοπικά άνθη της μαραίνονται και πεθαίνουν. Αυτό που διατηρείται είναι τα γυαλιστερά, αχυρώδη κίτρινα φύλλα που περιβάλλουν τα μικροσκοπικά άνθη. Γι αυτό και οι σεμπρεβίβες μαζεύονται πριν ανοίξουν τα βράκτια αυτά και γίνεται ειδική επεξεργασία ώστε τα μπουμπούκια να παραμείνουν λαμπερά κίτρινα για πολύ καιρό. 


 ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΒΕΝΙΕΡΙΔΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
 ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΘΕΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
 ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΨΑΛΗ Η ΘΕΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ  ΚΥΘΗΡΩΝ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: