Translate

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΗΛΕΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΗΛΕΑ
Πηγές : Ελληνικη Μυθολογία του Κερενυι και για τις Μεταφυσικές προεκτάσεις , Θεόδωρος Αξιώτης και Ρόμπερτ Τέμπλ.

Εισαγωγή ----- ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Ανάλυση του Προμηθέα Δεσμώτη .......

Η ιστορία που γράφεται στην Ιωλκό είναι παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας .
Εδώ ανοίγει η αυλαία της Ιστορίας και της Μυθολογίας .
Δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα καταγεγραμμένα έστω και ως μύθος.
Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι ο τόπος έναρξης της Γήινης και όχι μόνο ... Ιστορίας . 
Είναι η εξήγηση γιατί στην Νότια Αμερική υπάρχουν ονόματα Ελληνικά
(Σώκρατες, ακόμη και Πελέ ), πόλεις Ελληνικές , ποδοσφαιρικές ομάδες (Κορίνθιανς) .
Πολλοί θέλουν να μας πουν για τον κατακλυσμό του Νώε που έγινε στην Παλαιστίνη , εκεί που δεν βρέχει ποτέ , έγινε και κατακλυσμός . 
Εκεί έγινε και η πτώση του ανθρώπου από τον παράδεισο ... χωρίς να υπάρχουν καταγεγραμμένες σχέσεις ανθρώπων και Θεών (οντοτήτων) .

Στην Θεσσαλία υπάρχει ο Όλυμπος αλλά και η Όθρυς. Μεταξύ των δύο βουνών διεξήχθη η λεγόμενη ''Τιτανομαχία'' σύμφωνα με τους Μύθους. Οι Τιτάνες είχαν καταλάβει την Όθρυ και οι λεγόμενοι Ολύμπιοι τον Όλυμπο . Ο Προμηθέας κατοικούσε στον σημερινό Αλμυρό , το λεγόμενο Κρόκιο πεδίο.  Επί πλέον γνώριζε και ένα θανάσιμο μυστικό ... τον έρωτα του Δία για την Θέτιδα . Αντίζηλος στον έρωτα αυτόν ο αδελφός του ...Ποσειδώνας . Από μόνο του το θανάσιμο αυτό μυστικό μπορούσε να καθορίσει την έκβαση του πολέμου ''Τιτανομαχίας" .  Η Θέτις ήταν και αυτή Τιτανίδα και εκμιστερεύτηκε το μυστικό στον Προμηθέα , για να το χρησιμοποιήσει στην διαμάχη με τους Ολυμπίους . Αλλά για κάποιο λόγο ο Προμηθέας το έθαψε και αυτό οι Θεοί το εκτίμησαν . Αργότερα στον γάμο της Θέτιδας με τον Πηλέα παρευρέθησαν άπαντες οι Θεοί.Ο Προμηθέας κατά κάποιον τρόπο βοήθησε τους Ολυμπίους στην διαμάχη  με τους Τιτάνες και ίσως ήταν το κλειδί της Νίκης των Ολυμπίων απέναντι στον Κρόνο αλλά είχε το δικό του πλάνο ... Αγαπούσε τους ανθρώπους ήθελε να τους αναβαθμίσει και να τους κάνει ισόθεους . Αυτό θεωρήθηκε ως μεγίστη ύβρις από τους Θεούς . Η τιμωρία του Προμηθέα ήταν αναπόφευκτη παρόλο την εκτίμηση που έτρεφαν οι Ολύμπιοι απέναντί του . Αν δεν τον τιμωρούσαν παραδειγματικά κινδύνευε και η υπόσταση των ίδιων ως ανώτερες οντότητες . Ο Προμηθέας πληροφορήθηκε την απόφαση των Ολυμπίων και το εκμιστηρεύτηκε στον γυιό του , Δευκαλίωνα . Και προφανώς του έδωσε την εντολή της κιβωτού ...

Η τιμωρία του Δία που επέφερε στην ανθρωπότητα για τις πράξεις του Προμηθέα ήταν ο λεγόμενος κατακλυσμός του Δευκαλίωνα περί το 10000  π.Χ . 

Ο κατακλυσμός σηματοδότησε και την καταστροφή της Ατλαντίδας . Από τον κατακλυσμό διασώθηκε ο ευλαβής βασιλιάς της Φθίας , Δευκαλίωνας. Μετά εννέα ημέρες κατακλυσμού  η κιβωτός προσάραξε στο ακρωτήρι της Πύρρας. Τα δύο νησάκια εντός του Παγασητικού κόλπου. Τα λεγόμενα και ως νησάκια του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.
Ο Ρήγας Φεραίος σημαδεύει στην Χάρτα του το νησί του Δευκαλίωνα ως Δασκαλιό.
Στην κορυφή το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Κατ' άλλους η κιβωτός του Δευκαλίωνα σταμάτησε στην Δωδώνη , και από την κιβωτό του Δευκαλίωνα πήρε αργότερα η Αργώ το τιμόνι ...

Νόννος στα "Διονυσιακά " ραψωδία Στ'
...... Τότε πια έγινε ο Κόσμος άκοσμος κι ο πάντροφος Αιών διέλυσε την προαιώνια αρμονία του ανθρωπίνου γένους . Μα κάτω από τα ένθεα νεύματα του Διός ο κυανοχαίτης Ποσειδών χτύπησε με την Τρίαινα ,που την γαία τέμνει, την μεσόμφαλο άκρη του Θεσσαλικού σκοπέλου (βουνού) και την έσχισε στα δύο ,και δια μέσου της χωρισμένης κορυφής χίμηξε το ύδωρ με αστραφτερούς ιριδισμούς.Τίναξε κι η γη από πάνω της τα ύδατα της θεόσταλτης πλημμύρας και σήκωσε ξανά το κεφάλι ....

Από τον Τιτάνα λοιπόν Προμηθέα και την Πλειάδα Κελαινώ γεννήθηκε ο Δευκαλίωνας.
Ο Δευκαλίωνας έσμιξε με την Πύρρα και γεννήθηκε ο Έλληνας. Η Γέννηση του Έλληνα μυθολογικά πάντοτε έλαβε χώρα μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα .Βασιλιάς στην Αττική τον καιρό εκείνο ήταν ο Κέκροπας. Από τον Έλληνα και την νύμφη Ορσηίδα γεννήθηκαν ο Δώρος , ο Ξούθος , και ο Αίολος . Ο Αίολος ως βασιλέας της σημερινής Θεσσαλίας , ονόμασε τους κατοίκους Αιολείς.
Ο Αίολος έσμιξε με την Εναρέτη , κόρη του Δηιμάχου , και απέκτησε επτά υιούς , μεταξύ αυτών τον Κρηθέα και τον Σίσυφο. Ο Κρηθέας έγινε βασιλιάς της Ιωλκού και ο Σίσυφος της Κορίνθου.
Αποικία της Κορίνθου η Κολχίδα , όπου και η Αργοναυτική εκστρατεία...

Ο Κρηθέας νυμφεύθηκε τη Τυρώ . Γέννησαν πολλά παιδιά μεταξύ αυτών τον Αίσονα και τους διδύμους Πελία και Νηλέα ... έτσι αρχίζει η Ιστορία της Ιωλκού αλλά και της Ελληνικής Ιστορίας ...

ΜΕΡΟΣ 1ον -- ΙΑΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: